| gökhan özen gökhan özen fan club(resim,video,walpaper) |
|
| Orhan Veli Şiirleri | |
| | Yazar | Mesaj |
---|
papatya prenses moderatör
Mesaj Sayısı : 182 Kayıt tarihi : 22/03/08 Yaş : 35 Nerden : **bursa**
| Konu: Orhan Veli Şiirleri C.tesi Mart 22, 2008 9:15 am | |
| ORHAN VELİ KANIK Hayatı Orhan Veli Kanık, 13 Nisan 1914 tarihinde Istanbul'da dogdu. Galatasaray'da basladığı öğrenimini, babasının atandıği Ankara'da Gazi Ilkokulu ve Ankara Erkek Lisesi'nde sürdürdü. Lise sıralarında Oktay Rıfat ve Melih Cevdet'le arkadaş oldu. Liseyi bitirince Istanbul'a dönerek, Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'ne girdi (1932), ancak yüksek ögrenimini yarım birakti (1935). 1936'da Ankara'ya döndü ve askere gidinceye dek PTT Genel Müdürlügü Telgraf Işleri Reisliği Milletlerarası Nizamlar Bürosunda memurluk yapti. Yedek subaylığını tamamlayınca, iki yil kadar, yine Ankara'da, Milli Egitim Bakanlığıı Tercüme Bürosu'nda çalıştı. 1947'de, Hasan Âli Yücel'in yerine Reşat Şemsettin Sirer'in bakan olarak atanmasi üzerine, Milli Egitim Bakanlığı'nda "antidemokratik bir hava" esmeye basladığını söyleyerek, görevinden istifa etti. 1 Ocak 1949-15 Haziran 1950 tarihleri arasinda yirmi sekiz sayı süren, on beş günde bir yayımlanan, iki sayfalik ' Yaprak' dergisini çıkardı. Yaprak dergisi serüvenini sürdüremeyecegini anlayınca Ankara'dan ayrılıp Istanbul'a gitti. Gene o yılın Kasım ayı içinde, bir haftalığına geldigi Ankara'da, 10 Kasim 1950 gecesinde, yolda, onarım için kazılmış bir çukura düşerek ayağından yaralandı. Istanbul'a döndükten sonra, bir arkadaşının evindeyken, durumu birdenbire kötüleştiği için kaldırıldığı Cerrahpaşa Hastanesi'nde, 14 Kasım 1950 tarihinde beyin kanamasindan öldü, Rumelihisari Mezarlığı'na gömüldü.
Yapıtları Garip (Oktay Rifat ve Melih Cevdet'le birlikte, 1941) Garip (yalnız kendi şiirleriyle, genişletilmiş 2. baskı, 1945) Vazgeçemediğim (1945) Destan Gibi (1946) Yenisi (1947) Karşı (1949) Bütün Şiirleri (1951, 1975)
Ayrıca şairin şiir çevirileri de bulunmaktadır... | |
| | | papatya prenses moderatör
| Konu: Geri: Orhan Veli Şiirleri C.tesi Mart 22, 2008 9:15 am | |
| İSTANBUL TÜRKÜSÜ
İstanbul'da Boğaziçi'ndeyim, Bir fakir Orhan Veli'yim; Veli'nin oğluyum, Tarifsiz kederler içinde.
Urumelihisarı'na oturmuşum; Oturmuş da bir türkü tutturmuşum;
"İstanbulun mermer taşları; Başıma da konuyor, konuyor aman, martı kuşları; Gözlerimden boşanır hicran yaşları; Edalı'm, Senin yüzünden bu halim."
"İstanbulun orta yeri sinama; Garipliğim, mahzunluğum duyurmayın anama; El konuşur, sevişirmiş; bana ne? Sevdalı'm, Boynuna vebalim!"
İstanbul'da, Boğaziçi'ndeyim; Bir fakir Orhan Veli; Veli'nin oğlu; Tarifsiz kederler içindeyim.
Orhan Veli KANIK | |
| Konu: Geri: Orhan Veli Şiirleri C.tesi Mart 22, 2008 9:16 am | |
| İSTANBULU DİNLİYORUM
İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı Önce hafiften bir rüzgar esiyor; Yavaş yavaş sallanıyor Yapraklar, ağaçlarda; Uzaklarda, çok uzaklarda, Sucuların hiç durmayan çıngırakları İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı.
İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı; Kuşlar geçiyor, derken; Yükseklerden, sürü sürü, çığlık çığlık. Ağlar çekiliyor dalyanlarda; Bir kadının suya değiyor ayakları; İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı.
İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı; Serin serin Kapalıçarşı Cıvıl cıvıl Mahmutpaşa Güvercin dolu avlular Çekiç sesleri geliyor doklardan Güzelim bahar rüzgarında ter kokuları; İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı.
İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı; Başımda eski alemlerin sarhoşluğu Loş kayıkhaneleriyle bir yalı; Dinmiş lodosların uğultusu içinde İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı.
İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı; Bir yosma geçiyor kaldırımdan; Küfürler, şarkılar, türküler, laf atmalar. Birşey düşüyor elinden yere; Bir gül olmalı; İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı.
İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı; Bir kuş çırpınıyor eteklerinde; Alnın sıcak mı, değil mi, biliyorum; Dudakların ıslak mı, değil mi, biliyorum; Beyaz bir ay doğuyor fıstıkların arkasından Kalbinin vuruşundan anlıyorum; İstanbul'u dinliyorum.
Orhan Veli KANIK | |
| Güzel Havalar
Beni bu güzel havalar mahvetti, Böyle havada istifa ettim Evkaftaki memuriyetimden. Tütüne böyle havada alıştım, Böyle havada aşık oldum; Eve ekmekle tuz götürmeyi Böyle havalarda unuttum; Şiir yazma hastalığım Hep böyle havalarda nüksetti; Beni bu güzel havalar mahvetti.
Orhan Veli KANIK | |
| BEDAVA
Bedava yaşıyoruz, bedava; Hava bedava, bulut bedava; Dere tepe bedava; Yağmur çamur bedava; Otomobillerin dışı, Sinemaların kapısı, Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava; Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava.
Orhan Veli KANIK | |
| Konu: Geri: Orhan Veli Şiirleri C.tesi Mart 22, 2008 9:17 am | |
| BEN ORHAN VELİ
Ben Orhan Veli "Yazık oldu Süleyman Efendiye" Mısra-i meşhurunun mübdii.. Duydum ki merak ediyormuşsunuz, Hususi hayatımı, Anlatayım: Evvela adamım, yani Sirk hayvanı falan değilim. Burnum var, kulağım var, Pek biçimli olmamakla beraber. Bir evde otururum, Bir işte çalışırım. Ne başımda bulut gezdiririm, Ne sırtımda mühr-ü nübüvvet. Ne İngiliz kralı kadar Mütevaziyim, Ne de Celâl Bayar'ın Sabık ahır usağı gibi aristokrat. Ispanağı çok severim Puf böreğine hele Biterim Malda mülkte gözüm yoktur. Vallahi yoktur. Oktay Rıfat'la Melih Cevdet'tir En yakın arkadaşlarım. Bir de sevgilim vardır pek muteber; İsmini söyleyemem Edebiyat tarihçisi bulsun. Ehemmiyetsiz şeylerle de uğraşırım, Meşgul olmadığım ehemmiyetsiz Sadece üdeba arasındadır. Ne bileyim, Belki daha bin bir huyum vardır. Amma ne lüzum var hepsini sıralamaya? Onlar da bunlara benzer.
Orhan Veli KANIK | |
| BİRDENBİRE Her şey birdenbire oldu. Birdenbire vurdu gün ışığı yere; Gökyüzü birdenbiler oldu; Mavi birdenbire. Her şey birdenbire oldu; Birdenbire tütmeye başladı duman topraktan; Filiz birdenbire oldu, tomurcuk birdenbire. Yemiş birdenbire oldu. Birdenbire, Birdenbire; Her şey birdenbire oldu. Kız birdenbire, oğlan birdenbire; Yollar, kırlar, kediler, insanlar... Aşk birdenbire oldu, Sevinç birdenbire. Orhan Veli KANIK | |
| MACERA
Küçüktüm, küçücüktüm, Oltayı attım denize; Bir üşüşüverdi balıklar, Denizi gördüm.
Bir uçurtma yaptım, telli duvaklı; Kuyruğu ebemkuşağı renginde; Bir salıverdim gökyüzüne; Gökyüzünü gördüm.
Büyüdüm, işsiz kaldım, aç kaldım; Para kazanmak gerekti; Girdim insanların içine, İnsanları gördüm.
Ne yardan geçerim, ne serden; Ne denizden, ne gökyüzünden ama... Bırakmıyor son gördüğüm, Bırakmıyor geçim derdi.
Oymuş, diyorum, zavallı şairin Görüp göreceği.
Orhan Veli KANIK | |
| Konu: Geri: Orhan Veli Şiirleri C.tesi Mart 22, 2008 9:18 am | |
| SEVDAYA MI TUTULDUM?
Benim de mi düşüncelerim olacaktı, Ben de mi böyle uykusuz kalacaktım. Sessiz, sedasız mı olacaktım böyle? Çok sevdiğim salatayı bile Aramaz mı olacaktım? Ben böyle mi olacaktım?
Orhan Veli KANIK | |
| Konu: Geri: Orhan Veli Şiirleri C.tesi Mart 22, 2008 9:18 am | |
| MAHZUN DURMAK Sevdiğim insanlara Kızabilirdim, Eğer sevmek bana Mahzun durmayı Öğretmeseydi.
Orhan Veli KANIK
TREN SESİ Garibim; Ne bir güzel var avutacak gönlümü, Bu şehirde, Ne de bir tanıdık çehre; Bir tren sesi duymaya göreyim, İki gözüm İki çeşme.
Orhan Veli KANIK | |
| Konu: Geri: Orhan Veli Şiirleri C.tesi Mart 22, 2008 9:19 am | |
| YALNIZLIK ŞİİRİ Bilmezler yalnız yaşamayanlar, Nasıl korku verir sessizlik insana; Insan nasıl konuşur kendisiyle; Nasıl koşar aynalara, Bir cana hasret, Bilmezler.
Orhan VELİ KANIK
NE KADAR GÜZEL Çayın rengi ne kadar güzel, Sabah sabah, Açık havada! Hava ne kadar güzel! Oğlan çocuk ne kadar güzel! Çay ne kadar güzel
Orhan Veli KANIK | |
| | | cemre07 Admin
Mesaj Sayısı : 226 Kayıt tarihi : 21/03/08 Yaş : 31 Nerden : {.._gknözn_..}
| Konu: Geri: Orhan Veli Şiirleri C.tesi Mart 22, 2008 1:57 pm | |
| qüseL şiirlermiş çok saoL | |
| Konu: Geri: Orhan Veli Şiirleri C.tesi Mart 22, 2008 2:38 pm | |
| | |
| | | sanane3434
| Konu: Geri: Orhan Veli Şiirleri Ptsi Mart 24, 2008 6:31 am | |
| | |